Onderwijs

“Veel heb ik geleerd van mijn leraren, meer nog van mijn collega’s, maar nog het meest van mijn leerlingen”. (Citaat uit de Talmoed)

Misschien klinkt het wat vreemd, maar in het Jodendom is het leren belangrijker dan geloven in God. Kennis nemen en kennis uitbreiden van alle Bijbelse geschriften is een mitswa, opdracht.

Zonder kennis is het immers niet mogelijk om het Jodendom in leven te houden of over te dragen op de volgende generaties. Het (samen) lernen, bestuderen, van de religieuze geschriften is daarom heel belangrijk en wordt daarom van jong tot oud aangeboden.

Ons onderwijsaanbod:

De jongste kinderen zijn van harte welkom bij de peuter- en kleutergroepen  die tijdens de sjoeldiensten georganiseerd worden. Vanaf vier jaar is er in de meeste LJG’s  Joodse les, Talmoed Tora . Deze les duurt tot de bar- en bat mitswa. Dit is voor meisjes op hun twaalfde en voor jongens een jaar later, op hun dertiende. 

Volwassenen hebben in de meeste gemeentes op sjabbat  – voor of na de sjoeldienst – de mogelijkheid om te lernen. Daarnaast is er een groot aanbod aan lezingen, debatavonden en andere educatieve activiteiten.

Om het onderwijs te faciliteren en de kennis door te geven heeft het Verbond de volgende stichtingen opgericht:

Levisson Instituut

Sinds 2002 leidt het Levisson Instituut mensen op om religieuze taken te vervullen binnen de progressief Joodse gemeenten. Zo kan men – naast de rabbijnenopleiding – verschillende studies volgen, bijvoorbeeld tot chazan, voorzanger, of docent Joods onderwijs. De rabbijnenopleiding is internationaal erkend. 

Sja’ar uitgeverij 

Leren doe je niet zonder boeken en daarom hebben we Sja’ar opgericht, onze eigen uitgeverij van boeken. Sja’ar betekent poort in het Hebreeuws. Lezen opent immers de poort naar kennis en wijsheid. 

Netzer Olami 

Moederorganisatie van onze jongerenvereniging Netzer is Netzer Olami, oftewel Netzer Wereldwijd. Netzer (נצ”ר) is het Hebreeuwse acroniem voor  ‘Noar Tzioni Reformi’ wat Reform Zionist Youth betekent. Netzer zet zich in voor jonge liberale Joden over de hele wereld zodat zij een sterke band met elkaar, het Jodendom en Israël krijgen!

Meer over Netzer Olami

Ook in Nederland is Netzer actief. Lees hier meer.