Levenscyclus

Van geboorte, huwelijk tot overlijden: als Liberaal Joodse Gemeenten geven we aan deze bijzondere en ingrijpende levensmomenten een speciale invulling.
Trouwen en kinderen krijgen Twee Joodse partners kunnen bij ons trouwen, graag zelfs! Dat kan zowel in de sjoel als op een andere locatie. Wij verbinden ook Joodse partners van dezelfde sekse met elkaar in een ritueel dat we briet ahava, het verbond van de liefde noemen.

Mocht het je gegeven zijn om een kind te krijgen en het is een jongetje, dan kan via ons de briet mila, besnijdenis, geregeld worden. Dat doen we overigens in principe alleen voor kinderen van leden.

Geboorte: briet mila / zewed bat
Voor pasgeboren jongens is er het ritueel van de besnijdenis, briet mila, het moment van opname in het Verbond van Avraham. Meisjes worden uiteraard niet besneden, voor hen is er de ceremonie van zewed bat, de verwelkoming van de nieuwe dochter.
Volwassen worden: bar mitswa / bat mitswa
In het Jodendom worden jongetjes op hun dertiende ‘zoon van de wet’, bar mitswa. Een meisje wordt op 12-jarige leeftijd ‘dochter van de wet’, bat mitswa. Vanaf dan zijn zij religieus meerderjarig en zelf verantwoordelijk voor de keuzes die zij in hun leven maken. Een groots moment met een bijzondere sjoeldienst waar cadeaus en een feest bij horen.
Overlijden
Iedereen die Joods is kan op onze begraafplaatsen begraven worden. We volgen hierbij de traditionele rituelen behorend bij het overlijden, zoals tahara, de rituele wassing, en een sobere uitvaartceremonie binnen enkele dagen na overlijden. Het belangrijke verschil bij een levaja, Joodse begrafenis, zijn de rituelen en het feit dat er eeuwigdurend grafrecht is. Graven worden dus niet geruimd. Hieraan zijn natuurlijk kosten verbonden. Wij begraven mensen die Joods zijn volgens onze definitie (zie boven), ongeacht of ze wel of geen lid waren. Leden maken wel aanspraak op een ledentarief dat aanzienlijk lager ligt dan voor niet leden. Mocht je hierover willen spreken, dan kan je contact opnemen met een van onze rabbijnen of met de Stichting Gan Hasjalom of de Stichting Bet Hachajiem.
Rondom ziekte, overlijden, begraven en rouw bestaan veel gebruiken. Aanrader om hier meer over te lezen en te leren, is het boek ‘Sterk als de dood’ van Sasja Martel.
Begraafplaatsen
Verschillende liberaal Joodse gemeenten hebben hun eigen begraafplaatsen:

LJG Amsterdam maakt gebruik van begraafplaatsen in Amstelveen en Hoofddorp. Beiden worden beheerd door de stichting Gan Hasjalom.

LJG Rotterdam en LJG Den Haag hebben Beth Hachaim, een afgescheiden gedeelte aan de Eikelenburglaan te Rijswijk.

LJG Twente heeft een afgescheiden deel van de Westerbegraafplaats in Enschede