De Joodse Kalender

Op deze pagina een link naar een handige app om een Nederlandse datum om te rekenen tot een Joodse datum en andersom. Klik hier. Je ziet daar ook een link naar een Joodse kalender, loeach.

Hieronder de data van Joodse feest- en treurdagen in 5783 en een uitleg hoe de Joodse kalender en jaartelling is opgebouwd.

De Joodse kalender verschilt van de gregoriaanse kalender die wij dagelijks gebruiken. Het Jodendom werkt namelijk met een maankalender in plaats van een zonkalender. Iedere Joodse maand begint en eindigt met een nieuwe maan en een Joodse dag start met zonsondergang. Daarom begint sjabbat op vrijdagavond, na het verdwijnen van het daglicht, en eindigt sjabbat als er de volgende dag drie sterren aan de hemel staan. Hetzelfde geldt voor alle andere Joodse feest- en gedenkdagen.

Het Joodse jaar

In de gewone jaartelling is de lengte van een jaar de tijd die de aarde nodig heeft om haar baan rond de zon te voltooien. Het Joodse jaar gaat uit van de tijd die de maan nodig heeft om rond de aarde te draaien en weer op dezelfde plek uit te komen. Het gewone jaar komt uit op 365 dagen. Het Joodse jaar is een stukje korter, namelijk 354 dagen. Het verschil tussen maan- en zonnejaren wordt in de Joodse kalender gelijk getrokken door zeven keer per negentien jaar een extra maand toe te voegen. Dit verklaart waarom de Joodse feestdagen door de gewone kalender heen en weer schuiven. Soms vallen bijvoorbeeld Pasen en Pesach samen en soms zit er een kleine (maan)maand tussen.